Lækre, stegte grøntsager

Surdejsfranskbrød

ben-garratt-134774


Yes, jeg er i køkkenet igen og eksperimenterer med opskrifter


Ingredienser: (1 franskbrød og ca. 3 boller)

  • ½ dl kærnemælk (surdej)
  • 2 dl grahamsmel (surdej)
  • 200 gram grahamsmel
  • 390 gram hvedemel
  • <10 gram gær
  • Ca. ½ liter vand
  • ½ tsk. salt
  • Evt. 100 gram tørrede tranebær og 100 gram valnødder

Da dette er et surdejsbrød, start da med at lave surdejen på følgende måde: rør ½ dl kærnemælk sammen med 2 dl grahamsmel 1-2 dage før du vil bage brødet. Lad dejen stå tildækket på køkkenbordet.

Når surdejen har stået i 1-2 dage, begynd da på dejen. Find en stor skål og hæld vandet heri sammen med gær. Rør rundt indtil gæren er opløst, og tilføj først grahamsmel. Rør rundt indtil det hele er godt blandet. Hvis du har valgt at tilføje tranebær, så drys halvdelen af de tørrede tranebær ned i dejen og rør rundt. Tilføj herefter resten af tranebærene under omrøring. Til slut tilføjes salt og hvedemel. Det skal lige siges, at der skal røres i nogle minutter, før du får en god og smidig dej. Dæk dejen til, og lad den stå på køkkenbordet eller i køleskabet i cirka et halvt døgn.

Tænd ovnen på 250 grader celcius og find en bageplade med bagepapir på, frem. Find derudover 2 gode, store skeer frem, som du skal bruge til at få dejen ud af skålen. Inden du lægger dejen op på bagepladen, skal den lige en tur ud på køkkenbordet og rulles i lidt mel, så den ikke er så klistret. Når du har gjort dette, skal du dele dejen i 2 lige store dele og flytte begge dele over på bagepladen. Sørg for at dejen ikke flyder for meget ud, men at den ligner (nogenlunde) et brød. Selvom dit brød skulle blive lidt deformt, gør det ingenting – det gør mit ofte og brødet smager jo godt alligevel! Pynt med valnødder, og sørg for at trykke dem en lille smule ned i dejens overflade så de sidder fast. Bag brøddene i cirka et kvarter på 250 grader, og lad dem bage yderlige ved 200 grader i cirka 15 minutter. Brødet kan sagtens fryses (det gør jeg selv), og kommes i ovnen igen når det skal optøes.

 

Blomsterbarnet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lækre, stegte grøntsager